Op dit moment zit Nederland middenin de energietransitie. Samen zijn we verantwoordelijk voor de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Als organisatie kunt u een grote bijdrage leveren aan het behalen van de energiedoelstellingen van onze overheid. Hoe?

Voor iedere organisatie heeft duurzaam ondernemen een andere betekenis. Wij adviseren u over passende, meetbare en duurzame maatregelen om enerzijds te voldoen aan de geldende energie-eisen en anderzijds om uw duurzaamheidsambities op het gebied van duurzaam ondernemen vorm te geven.

De eerste stap is een inventarisatie ofwel de Energiebesparingsscan. Op basis van de specificaties van uw organisatie wordt vastgesteld of uw pand valt onder de verplichte wetgeving. De uitkomst van de inventarisatie vormt de basis van de verplichtingen en maatregelen die voor uw organisatie van toepassing zijn.

Een van deze verplichtingen is dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw groter dan 100m² minimaal energielabel C moet hebben.
Als uw pand onder deze verplichting valt komt onze gecertificeerde adviseur altijd langs om het pand op te nemen. Hierbij wordt de bouwkundige constructie, gebouw gebonden installaties en overige relevante informatie in kaart gebracht en vastgelegd. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor de berekening van het definitieve energielabel én biedt mogelijkheden om uitgebreidere adviezen te leveren. Denk hierbij aan maatwerkadviezen of energiebesparingsonderzoeken.

Het voordeel van deze adviezen is dat ze onder andere kunnen worden gebruikt bij het opstellen van de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Dit is een verplichting voor organisaties met meer dan 250 werknemers of als de jaaromzet meer dan 50 miljoen én een balanstotaal meer dan €43 miljoen bedraagt. Het doel ervan is bewustwording. Bewustwording in het energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen.

Is uw organisatie verplicht om een EED energie-audit uit te (laten) voeren, dan kunnen wij u hierbij ondersteunen. De EED energie-audit die bestaat uit het inzichtelijk maken van de energiestromen binnen uw organisatie. Denk hierbij aan het aardgas- of warmteverbruik, elektriciteitsverbruik en vervoer. Als de energiestromen inzichtelijk zijn gemaakt wordt bekeken welke belangrijke factoren het energieverbruik beïnvloeden, waarna de mogelijke energiebesparende maatregelen met relevante terugverdientijden, kosten en opbrengsten worden opgesteld.

Bij het opstellen van de energiebesparende maatregelen bekijken wij tevens naar de maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder op basis van de
Erkende Maatregelenlijst (EML). Zo kunt u, indien van toepassing gelijk voldoen aan de eisen die worden gesteld vanuit het Activiteitenbesluit milieubeheer. Het voordeel van maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder is dat u hiermee gemakkelijk uw energie ambitie of -visie op lange termijn waar kunt maken.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen en wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw onderneming? Neem dan contact met ons op.